top of page

Hoe minimalisme doorsijpelde in alles (zonder dat ik het wist)

Ik kwam vorige week tot een inzicht. 


Mijn vriend had nog een klein bedrag aan ecocheques over (van een job die hij al bijna vergeten was) dat we niet verloren wilden laten gaan.

In Antwerpen zijn er verschillende winkels gericht op duurzaamheid waar je alles kan betalen met ecocheques dus 'jeeeuj' dacht ik. Mooie kleren, accessoires, gezellige huis-dingen, enzovoort.


Hoewel ik ongeveer 90 procent in de winkel in kwestie heel mooi vond en sowieso zou gebruiken, kon ik niets kopen, omdat ik geen van deze dingen écht nodig had. 

Vroeger was het geen probleem geweest hier een belachelijk bedrag uit te geven aan bijenwas kaarsen, gerecycleerde notitieboekjes , hippe koffiebekers en een handtas gemaakt van gerecycleerde appelschil (ze kunnen nogal wat hé tegenwoordig).


Nu voelde ik alles wringen. Was ik dan zo veranderd zonder dat ik het zelf doorhad?

Ik liep een uur (whaaaat? écht waar!) over en weer met verschillende dingen in mijn handen om uiteindelijk met lege handen te vertrekken. 


Minimalisme sijpelde door in mijn leven, in mijn gewoontes, in mijn gedachten. Maar hoe gebeurde dat nu juist?


Op een bepaald moment besloot ik voor mezelf dat ik iets wilde veranderen. Ik had genoeg van mijn koopverslaving en bijhorende overstromende kasten. Ik wilde meer geld besteden aan dingen die ik écht belangrijk vind. Ik begon in te zien hoe ik constant bezig was met mijn emoties verdoven en daar had ik een heel scala aan verslavingen voor ontwikkeld.


Ik wilde veranderen maar had, na een meter zelfhulpboeken lezen, ook wel door dat dat niet een vandaag-op-morgen verhaal zou worden.

Ik wilde verandering in mijn leven brengen op een geleidelijke manier. Niet zoals een crashdieet: extreem, afzien en enkel verandering op korte termijn. Ik wilde een nieuwe levensstijl die op lange termijn mijn leven zou veranderen. En eerlijk is eerlijk: ik had geen zin in pushen en moeilijk.


Ik maakte een shift in mijn mindset. Elke dag zou ik 'iets klein' doen om te veranderen. Ik begon dingen op een andere manier te doen. Ik maakte afspraken met mezelf, non-negotiables zoals ze zeggen. Ik begon anders te denken over dingen, ik ontwikkelde nieuwe gewoontes. 

In het begin met veel aandacht.

Maar om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat het zo snel zo moeiteloos zou voelen.


Ik ging van:

Een slechte dag, uren scrollen op zalando, me nog slechter voelen door tijd- en geldverspilling, dubbel stom.

Naar:

Iemand die zelfs met 'gratis geld' iets voelt wringen wanneer ze denkt aan een vrij nutteloze aankoop.


Kleine bewuste veranderingen zorgden voor grote onbewuste veranderingen.


Op 29 april geef ik een webinar over verandering.


Wil jij ook starten met minimaliseren, sporten, sparen, 'vul jouw gewenste verandering in'?

Ontdek tijdens mijn webinar het stappenplan voor veranderingen op lange termijn.


Schrijf je nu gratis in via onderstaande knop!
56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De impact van rommelige ruimtes

En 3 dingen die je kan doen om er komaf mee te maken Als mensen bezitten we een gigantisch vermogen om ons aan te passen. Dat is een heel positieve eigenschap, maar kan op lange termijn toch ook in on

Comments


bottom of page